Telefon: +3670372884 | E-mail: info@camperon.hu

Az örök kérdés - lakóautó vagy lakókocsi?

Mindig is vonzott a szabadság és szeretted volna kipróbálni az utazásnak ezt a formáját? Nem tudod eldönteni, hogy a lakóautó vagy a lakókocsi a neked való? Akkor csak olvasd el a cikket és gondold át az alábbi szempontokat. A végére biztosan tudni fogod, hogy melyiket válaszd.

  1. Ár

A lakóautóknak és lakókocsiknak az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett az áruk, egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen jellegű járművekre. 

Vásárlás előtt érdemes pontos listát készíteni arról, milyen felszereltség a fontos számunkra és ezt a listát szem előtt tartva átbogarászni a kínálatot. 

A lakókocsik jellemzően alacsonyabb árkategóriában mozognak, mint a lakóautók. Ez azonban csak általánosságban igaz, hiszen mindkét fajtánál a határ a csillagos ég. Viszont az szinte biztos, hogy ugyanolyan felszereltséggel lakókocsit olcsóbban fogunk kapni, mint lakóautót.

 

2. Parkolás

A lakóautós vagy lakókocsis utazást alapvetően azért választja az ember, mert szeretné a világot szabadon felfedezni.

Ez alatt azt értem, hogy szeretünk megállni egy-egy látványosság mellett, felfedezni, esetleg pihenni ott egy picit. Meginni egy jó kávét, ledőlni egy szunyára ebéd után, majd további kalandokat keresve továbbállni.

Ebben az esetben a lakóautó jobb választás, hiszen szinte bárhová befér, ahová egy személyautó. Ha nem pakoljuk ki a camping asztalt és székeket, akkor egy belvárosi parkolóban is simán tudunk több napot is maradni. Lakókocsival sajnos nem tudunk kisebb városi parkolókba bemenni, hiszen alapból két helyet foglalunk el és a megfordulás, bekanyarodás is nehézkesebb lehet ebben az esetben.

3. Kemping

Ha alapvetően inkább kempingekben szeretnénk megszállni, akkor a lakókocsi lehet a jobb választás, Érkezés után csak leakasztjuk a lakókocsit, beállítjuk a nekünk megfelelő helyre, kipakoljuk a kemping asztalt, székeket, előszőnyeget, majd nincs más dolgunk egészen addig, amíg el nem érkezik a távozás ideje. Ha úgy döntünk, hogy elugrunk vásárolni, netán várost nézni, akkor csak bepattanunk a személyautónkba és már indulhatunk is.

Lakóautóval ez nehézkesebb, hiszen minden egyes alkalommal (esetleg naponta többször is) be kell pakolnunk az összes cuccunkat és azzal együtt indulunk el felfedezni a környéket.

4. A szerelvény mérete

Bár már vannak nagyon kis méretű, de kompakt lakókocsik és nagyon hosszú lakóautók is, általánosságban elmondható, hogy egy lakóautó rövidebb, mint egy lakókocsi.

Ha megszokta a sofőr a lakóautó szélességét, magasságát és hosszát, sokkal egyszerűbb vezetni, mint a lakókocsit, ami egy különálló szerelvény.

A lakókocsival egy szűkebb helyen a bekanyarodás is problémás lehet, a tolatásról vagy akár egy körforgalomról nem is beszélve. Szükséges hozzá egy olyan személyautó, ami elbírja a lakókocsi súlyát és persze vonóhorog is. És azt se feledjük, hogy a szerelvény általában szélesebb, mint a személyautó, tehát a vezetés során ezt is érdemes szem előtt tartani.

5. Természetközeliség

Ha a kemping helyett inkább a természetben szeretsz aludni és azt választod, hogy közvetlenül a tengerparton vagy a Balaton mellett, esetleg egy hegyi parkolóban töltöd az éjszakát, a lakóautó a jobb választás.

Ezek a helyek nehezebben megközelíthetőek lakókocsival és egy hirtelen jött esőzés, hirtelen időjárásváltozás még nagyobb gondot okozhat.

6. Életstílus

Lakókocsit általában azok választanak, akik nehezebben lépnek ki a komfortzónájukból, hiszen a kempingek  mindennel felszereltek és a nyaralás maximálisan olyan, mintha otthon lennénk, a saját lakásunkban.

A lakóautósoknak általában nem okoz gondot a nomádabb, szabadabb életstílus, nagyon sokan választják azt, hogy nem kempingben szállnak meg, vállalva az ezzel járó kényelmetlenségeket is.

7. Idő

Ha fontos számunkra, hogy minél gyorsabban el tudjunk indulni egy-egy helyről, akkor érdemes a lakóautót választani. Ha nem pakolunk ki, akkor csak megállunk és dolgunk végeztével már mehetünk is tovább. A sebességkorlátozás a legtöbb országban ugyanaz, mint a személyautók esetében, vagyis akár 130 km/h sebességgel is haladhatunk.

Egy lakókocsi előnyét akkor élvezhetjük igazán, ha mindent kipakolunk belőle. Na és persze elpakolunk, ha indulunk. És ez azért időbe telik. Szóval ha a gyorsaság is tényező, akkor ne lakókocsit válasszuk. Vannak országok, ahol a megengedett maximális sebesség 80 km/h, így ezzel a szerelvénnyel lassabban fogunk haladni.

8. Utazás közben

A lakóautóban bent tartózkodhatunk az utazás teljes ideje alatt. Tudunk társasozni, könyvet olvasni, kártyázni és még sok minden mást is. Az ülések kényelmesebbek, több hely jut mindenre. 

A lakókocsiban nem tartózkodhatunk az utazás alatt, csak a személyautóban, ami azt is jelenti, hogy kicsit szűkösebb helyen kell órákig ülni. 

9. Felfedezés

Ha szeretsz folyamatosan mozgásban lenni és felfedezni minden helyet egy-egy desztinációban, akkor a lakóautó a neked való választás, hiszen ugyanúgy viselkedik, mint egy személyautó.

Ha viszont számodra az a kikapcsolódás, hogy egy helyre elutazol és ott eltöltesz akár egy-két hetet, a pihenésre fókuszálva, akkor inkább a lakókocsit válaszd.

10. Fenntartási költségek

Egy lakóautónak mindig magasabb lesz a fenntartási költsége, hiszen – akárcsak egy személyautóra – fizetned kell rá biztosítást, kötelezőt, regisztrációs adót, tankolnod kell és valószínűleg folyamatosan lesz rajta javítanivaló.

A lakókocsit – ha leteszed a kempingben – nem kell tankolnod és a megvétele után egyéb költség nem merül fel vele kapcsolatban.

Reméljük a fenti összefoglaló segítséget nyújt neked abban, hogy eldöntsd, a lakókocsi vagy a lakóautó a neked való jármű ahhoz, hogy elérd a céljaidat.

Ha vásárlás előtt szeretnéd kipróbálni, milyen is az utazás lakóautóban, látogass el a Lakóautó bérlés oldalunkra, ahol több lakóautó bérbeadó kínálatából válogathatsz és összehasonlíthatod az árakat és a szabad időpontokat is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük