Telefon: +3670372884 | E-mail: info@camperon.hu

Kirándulástippek Magyarországon – Balatoni kilátók

Közeledik a nyár és a lakóautósok már elkezdtek gondolkodni, mit is lehetne csinálni egy-egy hétvégén. Mostani cikkünkben azoknak próbálunk segítséget nyújtani, akik a hétvégét utazással szeretnék eltölteni. A Balaton környékén található 10 legnépszerűbb kilátót mutatjuk be, hiszen kedvenc tavunk mindig gyönyörű.

 

 

  1. Badacsony – Kisfaludy Sándor kilátó

A Balaton északi partján található és az egyik legismertebb kilátó a régióban. A hegytetőről csodálatos panoráma nyílik a tóra és a környező vidékre, szinte az egész Balaton-felvidék belátható innen. 

Többféle turista úton is megközelíthetjük a kilátót, de a végén a bazaltköves lépcsősort nem tudjuk elkerülni – mindenképpen meg kell másznunk, ha a legtetejéről szeretnénk szétnézni.

Korábban már állt itt egy kilátó, amelyet az 1960-as években építettek, ennek állapota azonban sajnos egyre romlott, így 2011-ben egy teljesen új szerkezetet hoztak létre a régi helyett. 

A Kisfaludy Sándor kilátó a Badacsony legmagasabb pontján, 434 méteres tengerszint feletti magasságon található. 18 méter magas és 79 lépcsőfok vezet fel a tetejére. Gyönyörű panoráma nyílik innen a Tapolcai-medencére, a Balaton-felvidékre és a Balatonra egyaránt.

A kilátó egész évben díjtalanul látogatható.

Cím: Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj, 8258

Parkolás: A Római úton találhatunk parkolóhelyet, ahonnan gyalogosan közelíthetjük meg a kilátót.

 

  1. Szigliget – Óvár kilátó

A Szigligeti két várral is büszkélkedhet, mi most a kevésbé ismert Óvár kilátót ajánljuk a figyelmetekbe.

A vár eredetéről nincsenek pontos információk, a legfrissebb kutatások szerint nevével ellentétben fiatalabb a Szigligeti várnál. 

A Királyné szoknyája nevű domb 182 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé, itt találhatjuk a 2013-ban épült új kilátót.

Remek kilátás nyílik a Badacsonyra, a Szigligeti-öbölre, de tiszta időben a túlpartot, Fonyódot is kifürkészhetjük.

A kilátó egész évben díjtalanul látogatható.

Cím: Óvári rom és kilátó, Szigliget, Hegyaljai út 7, 8264

Parkolás: A kilátóhoz tartozik egy kis parkoló is, de nyáron hamar megtelik.Szezonon kívül remek biwak hely és még a kilátás is gyönyörű innen.

  1. Balatonfűzfő – Balatonibob Kilátó

Ha nem csak egy kilátót akarunk megnézni, hanem egy tartalmas aktív programot szeretnénk, akkor érdemes ellátogatni a balatonfűzfői Balatonibob Szabadidőparkba, ahol az egész család talál magának elfoglaltságot.

Ha pedig kicsúszdáztuk magunkat, netán elfáradtunk a Serpa Kalandparkban, akkor csak lépcsőzzünk fel a 15 méter magas, fából készült, ingyenesen látogatható kilátótoronyba, ahonnan a Balaton keleti medencéjének csodálatos panorámája tárul elénk. 

Cím: Balatonibob Kilátó, Balatonfűzfő, Uszoda u 2, 8184

Parkolás: A kilátó mellett található az Uszoda és a Balatonibob, ezért hatalmas parkolóval rendelkezik, ahol ingyenesen tartózkodhatunk.

  1. Tihany – Tihanyi Bencés Apátság

A Tihanyi-félszigeten található apátság a Balaton egyik legismertebb turisztikai látványossága. Bár nem klasszikus épített kilátó, de a templom és az apátság területéről lenyűgöző kilátás nyílik a tóra.

Cím: Tihanyi Bencés Apátság, Tihany, I. András tér 1, 8237

Parkolás: Tihany belvárosában nagyon nehézkes a parkolás, ezért érdemesebb vagy a temető melletti helyeket választani, vagy a Belső-tó partján biwakolni. Gyalogosan mindenhonnan könnyen megközelíthetjük az Apátságot.

  1. Csobánc

A Csobánci kilátóhely a Balaton Felvidéki Nemzeti Park területén található, a Balaton északi partján. A kilátóból szép kilátás nyílik a Keszthelyi-öböltől Tihanyig és a Káli-medencére.

A 376 méter magas Csobánc tetejére 1250 környékén építették a várat, amelynek 750 éves romjait ma is megtekinthetjük.

Ez a túra viszonylag nehezebb, hiszen a csúcsra Diszelről vagy Gyulakesziről juthatunk fel. Mindkét helyen le tudunk parkolni, majd innen gyalogosan tudjuk megközelíteni a csúcsot. Az út nem hosszú, de folyamatosan emelkedik.

Klasszikus, épített kilátó itt sincs, viszont van egyedi körpanoráma, így nem csak a Balatont, hanem a szomszédos tanúhelyeket is megcsodálhatjuk.

Egész évben ingyenesen látogatható.

Cím: Csobánc vára, Gyulakeszi, VGC5+PR, 46°52’18.0″N 17°30’14.3″E

Parkolás: Az autót Diszelen vagy Gyulakeszin hagyva gyalogosan közelíthetjük meg a kilátópontot.

  1. Hegyestű

A Hegyestű szintén a Balaton Felvidéki Nemzeti Park területén található, vasaló alakú sziklája jellegzetes, már messziről fel lehet ismerni.

A vulkáni eredetű tanúhegyen geológiai bemutatóhelyet is találunk, és remek kilátás nyílik a környékre. 

A vulkáni kürtőben megrekedt magma megszilárdult, majd kihűlt. A visszamaradt oszlopok 20 – 40 cm átmérőjűek és többnyire öt – vagy hatszögletes alakúak.

A 337 méter magas Hegyestű az eredeti kúp formáját akkor veszítette el, amikor a nyersanyag bányászat beindult.

A kilátó és a hegy látogatása belépő köteles, ami magában foglalja a parkolás díját is. 

Belépőjegy 2023:

Gyermek 3 éves korig: ingyenes
Gyermek jegy (3-14 év): 1 000 Ft/fő
Gyermek jegy (15-18 év): 1 500 Ft/fő
Felnőtt jegy: 2 000 Ft/fő
Családi csomag (2 fő felnőtt, max. 3 fő 3-14 éves): 5 400 Ft/csomag
Kiegészítő gyermekjegy családi csomag vásárlása esetén: 600 Ft/fő
Kedvezményes* jegy:  1 500 Ft/fő

Cím: Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Zánka Monoszló és Monoszló között külterület, 8273

Parkolás: A Hegyestű Geológiai Bemutatóhely rendelkezik parkolóhellyel, aminek az ára benne van a jegyárban. Viszont lakóautóval elég szűkös bejutni a keskeny úton!

  1. Balatonboglár – Xantus János Gömbkilátó

A Balatonboglári Xantus János Gömbkilátó a Várdombon található, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra és a környező vidékre. A gömb hamar a város szimbólumává vált, az ide látogatók előszeretettel baktatnak fel és néznek innen le a Balaton vizére.

A gömböt a brüsszeli világkiállításon is bemutatták 1958-ban, majd onnan a Budapesti Nemzetközi Vásáron lehetett megtekinteni – ekkor még egy kék műanyag gömb is volt a belsejében.

Balatonboglárra az 1960-as évek végén került, azóta 2012-ben átesett egy teljes felújításon, hiszen a szerkezete alaposan leromlott az idők folyamán.

A felújítás óta a kilátó belépőjegy köteles.

Jegyár: Felnőtt 350 Ft/fő, Gyerek 300 Ft/fő

Cím: Xantus János – Gömbkilátó, Balatonboglár, Kilátó u., 8630

Parkolás: A Kilátó utcában, de innen gyalogosan lehet megközelíteni egy falépcsősoron keresztül a kilátót.

 1.  
  1. Révfülöp Fülöp-hegyi kilátó

Révfülöp ikonikus helyszínét 2001-ben építették a Magyar Államalapítás Millenniumi Évfordulója alkalmából,, a kilátó azonban 2020. februárjában egy villámcsapás következtében leégett.

A kilátó kőszerkezete szerencsére nem sérült, így a faszerkezet és a teraszok cseréjével sikerült megmenteni az épületet.

2021. júliusában újra megnyitotta kapuit és  továbbra is az év minden napján ingyenesen áll a látogatók rendelkezésére.

Cím: Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp, 8253

Parkolás: A Szőlő utcában van egy kis parkoló, ahonnan gyalogosan tudunk feljutni a kilátóhoz.

  1. Balatonakarattyai Kisfaludy kilátó

Mind az északi, mind a déli partot megcsodálhatjuk, ha a balatonakarattyai magasparton megállunk néhány pillanatra. Itt a tengeren érezhetjük magunkat, hiszen nyugati irányban szinte nem látjuk a part végét, a tekintetünknek csak a Tihanyi-félsziget állja útját.

Falépcsőkön akár a Balaton-partra is lejuthatunk, közben pedig megnézhetjük az arra járó vonatokat is – felülről.

A helyet – jogosan – a Balaton Keleti Kapujának is nevezik.

Egész évben ingyenesen látogatható.

Cím: Kisfaludy kilátó, Balatonkenese, 20, Kisfaludy stny. 19, 8172

Parkolás: A Rákóczi útról lehajtva a Brassó és a Thököly utcákon tudunk biztonságosan parkolni. Itt biwakolni is lehet és szuper reggel egy forró kávéval lesétálni a Magasparthoz és gyönyörködni a Balatonban.


  1. Fonyód Sipos-hegyi kilátó


A Sipos-hegyen kellemes erdei utakon egy erdei tornapálya található. Legmagasabb pontján lévő kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk. Ha tehetitek, egy félórás könnyű sétával a Balaton felőli hegyfalon végig vezető sétányon közelítsétek meg a helyet és felejthetetlen látványban lesz részetek!

A másik kilátó a Várhegy 231 m magas csúcsán egy Árpád kori földvár – viszonylag erős – maradványaira épült. A kilátó első emelete 3 m, második emelete 6 m, harmadik emelete 10,5 m és a negyedik emelete 14 méter magasan van. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. Az antennatartó árboc magassága 48 m. A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje. A Várhegy Szépkilátó jelenleg ideiglenesen zárva tart!

Cím: Fonyódi Hóvirág utca 17. 8640

Parkolás: Fonyódi Sipos-hegyi kilátó József utca 21. 8640

 

Kimaradt valamelyik kilátó a listából? Írjátok meg véleményeteket a cikk alá!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük