Telefon: +3670372884 | E-mail: info@camperon.hu

Húsvéti kalandozások Olaszországban Döngivel - 2023

1. nap - csütörtök éjjel, péntek

Itt a Húsvét, itt a tavasz! (Ja, nem). Szebbnél szebb terveket szövögettünk Zempléni Kalandparkról és várromokról, vagy jó kis Mura-menti biciklitúráról Ausztriában. Aztán előző este megnéztük az időjárás előrejelzést… Eső, hó és mínuszok. Mivel nemcsak Sárospatak, mi is elhavazódtunk (munkával), így csak délután tudtunk nekivágni a tavaszi (???) szüneti utazásnak. Az a jó a lakóautózásban, hogy utolsó pillanatban is meggondolhatod magad, így el is húztunk inkább gyorsan dél felé. Tomi egyhuzamban letolta az utat szívünkcsücske Gradoig. Az éjszakát a jól bevált központi parkolóhelyünk töltöttük (szerencsére csak április 15 után kell itt a parkolasért fizetni). 

Parkolóhely:

Riva della Serenissima, 4, 34073 Grado GO, Italy

339259121_2140523029469822_3491562918980233587_n

Reggel a kikötőnél levő bár teraszán indítottuk a „dolce vita”-t toasttal, croissant-nal, cappuccinoval. Feldobtuk a napszemüvegeket, levettük a pulcsikat és némi kárörömmel vegyült elégedettséggel gondoltunk az odahaza hónyuszikat építő honfitársainkra. Bocs.

Aztán biciklivel körbekerekeztük Gradot. Még mindig találunk itt újabb és újabb csodás szegleteket. Meglestük a zsákmánnyal hazatért halászhajókat, végigtekertünk a már jól ismert Óvároson és a tengerparton kagylókat gyűjtöttünk. Amíg a gyerekek játszótereztek, addig mi felnőttek egy Negroni és egy Aperol Spirtz társaságában figyeltük őket a partvonalról.

Ebédre nápolyi pizzát ettünk. De még ez sem volt elég, az egészet olasz kézműves fagyival koronáztuk meg. Még egyszer bocs!

A mai bemelegítés után holnapra sportosabb napot tervezünk egy hosszabb biciklitúrával. Ehhez áttettük a székhelyünket Bibionéba. Menet közben jól bevásároltunk olasz finomságokból és megállapítottuk, hogy a “B” betűs tészta tényleg 90 eurocent errefelé.

Parkolónak találtunk is egy ideális helyet: közvetlen tengerparti, közel a központhoz, mellette park (P4N cím: Italy 30020, Bibione, Pista ciclabile lungomare) és szezonon kívül ingyenes. Sok más lakóautó állt itt. Viszont Döngi hét méterével plusz hátul a biciklitárolón a biciklikkel sehogy sem tudtunk úgy beállni, hogy csak egy helyet foglaljunk el és ne is lógjunk ki nagyon. Mi is éreztük, hogy ez nem tökéletes, meg egy helyi öregúr is figyelmeztetett, hogy a rendőrök nem fogják ezt jó szemmel nézni. Így aztán az esti tengerparton lógás, labdázás és drónozás után inkább átparkoltunk pár kilométerrel arrébb (P4N cím: Italy 30020, Bibione, 27 Via Giacomo Puccini). Ez a városrész ilyenkor szinte teljesen üres, a parkolóban sem áll rajtunk kívül senki. Vacsora a Döngiben és remélhetőleg egy nyugodt éjszaka vár itt ránk.

döngi_húsvét_2

Parkolóhely:

Italy 30020, Bibione, 27 Via Giacomo Puccini

döngi_húsvét_3

2. nap - szombat

Bibionéra azért esett a választásunk, mert rengeteg bicikliút (és gyalogút) indul innen. Szezonon kívül igazán remek desztináció Gradoval és Caorléval egyetemben. Nincs tömeg, ingyenes a parkolás május 1-ig, és áprilisban már az éttermek többsége nyitva van.
 
Gyerekekkel is ideális a környék, mert a sík terepen külön kiépített aszfaltos kerékpárutakból, alacsonyabb rendű, gyérforgalmú utakból és köves, de jelölt bicikliutakból álló hálózat szövi át itt az Adriai-tengerbe torkolló folyóvizek környékét.
döngi_húsvét_1
Az élővilág pazar: dús növényzet, virágok, vadállatok és a madárlesők Mekkája.
 
Mi láttunk vidrát, fekete hattyút, vaddisznó nyomokat, Dani még a húsvéti nyuszit is megpillantotta és végigkerekeztünk vagy 500 fából álló tengerifenyő boltív alatt.
 
Az egyik erdei részen tábla figyelmeztet a március-áprilisban a fákon burjánzó és onnan esetleg lepotyogó búcsújáró lepke lárvákra. Érdemes neten utánanézni, hogy a gyerek (vagy kutya) véletlenül se akarja ezt a cuki kis szőrös, ám mérgező tüskékkel ellátott hernyót megsimogatni.
 
Elkerekeztünk a nádtetős halászkunyhókig, amik most szépen felújítva, hangulatos hétvégi házakként funkcionálnak. Így csak kívülről lehet őket megnézni, de így sem mindennapi látvány!
döngi_húsvét_4
Ha erre jártok, feltétlenül biciklizzetek vagy sétáljatok el Bibionéban a világítótoronyig.
 
Szuper kis parkon átvezető, majd pallós út visz a part mellett a belvárosból a toronyig (onnan meg persze még tovább erdőn-mezőn keresztül).
 
Mi a „Venezia e lagune by bike” oldalról vettük az ötleteket a biciklitúrákhoz, ahol nemcsak Bibione, de több Velence környéki kiindulópontból is vannak előre megtervezett különböző szintű és hosszúságú útvonalak térképpel, leírással.
 
Persze mi nem követtük szigorúan az előre megadott útvonalat. A tervezésben és újratervezésben a Komoot nevű telefonos applikáció volt segítségünkre.
 
Éjszakára ismét pozíciót váltottunk Bibionén belül, mert tengerparti szállást követelt a család (P4N: Italy 30020, Bibione, 23 Viale Veneto).
 

Parkolóhely:

Italy 30020, Bibione, 23 Viale Veneto

3. nap - vasárnap

Reggeli után strandröplabda edzést kértek a gyerekek, amit meg is kaptak röpke 2 perc erejéig, mert a süvítő szél nem éppen ideális a strandröplabdázáshoz.
 
Bicikivel eltekertünk inkább Bibione Pineda végéig, ahol a parton egy szuper kis játszótérre leltünk, és elröppent itt a délelőtt.
 
A Peperoncino nevű étteremben – ahol sok évvel ezelőtt egyszer ettünk egy jót – pompás tengeri herkentyűket ebédeltünk, szívből ajánljuk a bevállalósaknak!
 
De ideje volt már továbbállni és lassan (nagyon lassan) elindulni hazafelé. Útközben egy helyi termelőnél feltankoltunk jó olasz borokból, ahol meglepetésünkre egy magyar hölgy szolgált ki minket.
döngi_húsvét_5

Következő állomásunk Palmanova, ami csuda kis hely hatalmas, 9 szögletű és 3 védvonalú erődítménnyel, várárokkal, vízvezetékekkel és vízesésekkel.

A városba mindössze 3 kapun keresztül lehet bejutni, és félő volt, hogy Döngi nem fog beférni az ódon kapukon.

Szerencsére feleslegesen aggódtunk, a kiírt méreteket meglehetősen alulbecsülték.

Végül az északkeleti Porta Cividalén keresztül jutottunk be és a legbelső várfalon belül egy tágas és füves parkolóhelyen parkoltunk le több más lakóautó társaságában.

döngi_húsvét_7
Az erődöt, ami a város maga, körbe lehet járni gyalogosan, vagy ahogy mi is tettük, biciklivel. Néhol még a föld alatti alagutakba is be lehet menni, ami aztán még izgalmasabbá teszi az egész látogatást.
 
A főtéren hatalmas az élet, körben bárok, középen meg gyerkek fociznak. Nagyon megnyert minket ez a különleges kis város, biztos hogy jövünk még ide!
 
Az este főzőcskézéssel telt Döngiben, mert készülünk a holnapi nyuszi várásra. Izgatottan várjuk, hogy ránktalál-e vajon itt is!?

Parkolóhely:

Italy 33057, Palmanova, 1 Via Vallaresso

4. nap - hétfő

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: megtalált minket a húsvéti nyuszi!

Palmanova parkolójában reggelre Döngi környékét telepotyogtatta csokifigurákkal, amit a szokásos kora reggeli tojásvadászat során be is gyűjtöttek az ifjoncok.

Az édesség mellé pedig a nyuszi hozott egy jó nagy adag élményt is. A kergetőzős locsolkodás és a hagyományos főtt sonka-tojás reggeli után átautóztunk Nova Gorizába, a csodálatos és hihetetlen kék vízű Soča-folyó partján található kalandparkba.

 

Kalandpark

Pot na Breg 55, 5250 Solkan, Szlovénia

döngi_húsvét_9
Itt a fák közé épített, öt, egyre nehezedő fokozatú pályán küzdheti végig magát az ember. Igen, a szóhasználat nem véletlen, az első két beetetős pálya után bizony durvulnak a követelmények.
 
Mondjuk, nincs nagyon más választása az embernek, mint végigcsinálni, ha egyszer odajutott, mert a fák tetejéről nemigen van más út lefelé.
 
Az ötödik pálya felénél, volt ugyan egy kis kétség, hogy az éjszakát is itt töltjük-e, de végül mindenki összeszedte minden erejét, és remegő kézzel-lábbal végigtornázta magát a célig. A majd 4 órás program végén már nem maradt erőnk a folyó felett átívelő zipline-on átcsúszni, azt majd a legközelebbi alkalomra tartogatjuk.
 
A nap hőse Flóra lett, aki minden zokszó, félelem és segítség nélkül teljesítette a kihívásokat. Na, meg Dani, aki minden félelmét legyőzve végül bátran átkelt az összes akadályon. És persze Tomi, aki mindezek után még levezetett 4,5 órát, a szlovén pályán gyakran 50-60 km/órás sebességgel. Végül Kata, aki végig tartotta a lelket a családtagokban.
 
Az biztos, hogy emlékezetes élmény marad és szépen összekovácsolja a családot (…vagy végleg összeveszik mindenki mindenkivel).
döngi_húsvét_10

Ma éjszaka már Magyaroszágon hajtjuk álomra fejünket. A gyerekek az elejétől fogva fürdőzni szerettek volna, és erre mégiscsak Magyarországon talalhatóak a legjobb helyek, így reggel melegvizes medencénél kezdhetjük majd az utolsó tavaszi szüneti napot.

Este 8-kor értünk kis hazánk területére és be is ültünk gyorsan a határszéli István Fogadóba. Jól tettük, mert isteni húsvéti vacsorát kaptunk. (A gyerekek, mondjuk, csak kicsit vették zokon, hogy pont nyúlpecsenyét választottunk.)
 
A másnapi úticél a zalakarosi termálfürdő, így Döngit az attól 100 méterre levő parkolóban parkoltuk le.

Parkolóhely:

Magyarország, 8749, Zalakaros, Panoráma út 4.

5. nap - kedd

Reggel 9.00-kor már kezünkben volt a napijegy és pár perc múlva a melegvízben lebegtünk. A strandfürdő rész ilyenkor még zárva, de így is hatalmas területen lehet használni a különböző medencéket.

Mi kipróbáltuk a gyerekrészleget a csúszdákkal, az élményfürdő részt a keringető sodrással és vízesésekkel, illetve a kültéri termálvizes és hidromasszázs medencéket is.

A gyógyvizes medencék csak 14 éves kortól hasznalhatóak, így azt kihagytuk. Különjeggyel akár a szaunákat és a gyógyfürdő részleget is lehetett volna használni. Az egész igényes, tiszta és teli van tényleg élménnyel.

döngi_húsvét_12
Szóval elég menő hely. Illetve az lehetne, ha a tervező és vezetőség nem lett volna teljesen “bepiálva”, amikor a helyet tervezték. Más mentség nincs erre az észszerűtlen és legkevésbé sem felhasználóbarát kialakításra.
 
Az egész fürdőkomplexum egy hatalmas labirintus, amiben kétségbeesve kóvályognak az elveszett vendégek. Az öltözőből egy fürdőrészlegbe se lehet közvetlenül bejutni. Lépcsőkön fel-le, több folyosón és ajtón keresztül lehet csak elérni bármelyik területet. (Fürdőköpeny erősen javasolt a hosszú sétákhoz.)
 
Ha egyszer végre valahová odatalált a kedves vendég, valószínűleg kétszer is meggondolja, hogy felfedező útra induljon-e a többi lehetőség kipróbálásához.
 
Az öltözőszekrények használata is okoz némi fejtörést. A szekrényeket véletlenszerűen sorsolja a rendszer a vendégeknek, így a 4 fős családot simán szétdobálja a szélrózsa minden irányába. Ráadásul két öltöző terület van, az egyikben csak női, a másikban csak férfi tusoló van. Tehát ha nem sorsolt neked a gép szerencsésen, akkor a szekrényedtől kirándulhatsz még egyet a tusfürdőddel és váltás ruháddal a kezedben.
 
Mindezektől függetlenül összességében jól éreztük magunkat és kimaxoltuk a 4 órás itt tartózkodásunkat.
döngi_húsvét_11
Ráeszméltünk, hogy Zalakarosban bőven van potenciál. A fürdőn túl remek kirándulóhelyek, bicikliutak, pincelátogatási lehetőségek, és még egy kilátó is van.
 
Innen pár kilométerre található a Zalakomári Bivalyrezervátum, ami úgyszintén érdekes program lehet. Hamarosan visszajövünk még ide Döngivel egy hétvégére.
 
A tavaszi szünetünknek ezzel most sajnos vége, de nemsokára újra útnak indulunk. Addig is „viszlát és kösz a halakat!”

Tetszett a beszámoló? Kövess minket a Facebookon is!

Parkolóhelyek az út során:

[put_wpgm id=12]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük