Telefon: +3670372884 | E-mail: info@camperon.hu

Hogyan lakóautóznak az emberek?

Nem vagy egyedül! Kik, miért és hogyan lakóautóznak?

Nézzünk körül az utakon és a parkolókban!

Az utóbbi években egyre népszerűbb a lakóautós utazás Európában, Észak-Amerikában és szerencsére már Magyarországon is. Már 2019-ben is sokan szerették ezt az utazási vagy inkább életformát, de a járványhelyzet még inkább megnövelte a keresletet. Az új gyártású lakóautókért és a népszerű kemping helyekért hosszú várólisták alakultak ki, így előfordulhat, hogy akár 1-2 évet is kell várni, vagy hónapokkal előre kell lefoglalni a helyeket.

Már nem csak a tipikusnak vélt nyugdíjas németek kedvelt utazási formája a lakóautózás, akik egész nyáron kempingeznek. Az új vendégkör nagyon sokszínű korban, motivációban, utazási és fogyasztási szokásokban.

Lakóautóval jövet-menet Olaszország, Franciaország és Spanyolország útjain, parkolóiban és kempingjeiben a következő fő csoportokat fedeztük fel, ismertük meg:

Kempingező senior

Általában párosan és kutyával utaznak, és hosszabb időre terveznek kempingezni, előre lefoglalva a kedvenc helyüket. Számukra fontos a kellemes időjárás, az olcsóbb szolgáltatás és élelmiszer árak, valamint a biztonság és a megbízható egészségügyi ellátás. Helyben főleg az éttermeket és a szépségápolási szolgáltatásokat használják.

A németek dominálnak ebben a csoportban. Az esti beszélgetések során elmesélik, hogy a téli otthoni energiaárakat spórolják meg ezzel az életmóddal. Ahogy egyre kényelmesebb lakóautók lesznek elérhetőek, egyre többen választják ezt az életmódot, mert szinte semmiről sem kell lemondaniuk, amit az otthonukban megszoktak.

Kempingező család

Általában iskolai szünetekben utazik, gyerekekkel. Kb. 1-2 hétre száll meg egy kempingben, hogy felfedezze az új helyszíneket. Fontos számára, hogy közel legyen a víz, szert tegyen aktív élményekre és ismerkedjen új kultúrákkal. Emellett a biztonság is fontos számára. A helyszínen elsősorban a vendéglátás és az izgalmas, aktív programok számítanak számára.

A téli időszakban ez a csoport általában nem utazik, de nyáron már messziről lehet őket azonosítani, mint modern, városi családokat, akik kempingezni mennek, hogy együtt élvezzék a kalandot. Ők most kezdték újra felfedezni ezt az életformát, amit szüleikkel 20-30 évvel ezelőtt éltek át. Most azonban sokkal kényelmesebb lakóautókban töltik az éjszakát, ahelyett, hogy sátrat vernének.

Furgonlakó fiatal

Fiatal párok és baráti társaságok jellemzően hosszabb utakra indulnak, egy vagy akár fél évet is eltölthetnek úton, karrierépítés előtt vagy éppen szabadságukat kihasználva. Egy adott településen általában csak pár napot töltenek.

Számukra fontos, hogy új emberekkel és kultúrákkal ismerkedjenek meg, felfedezzék a világot, bulizzanak, és hogy az internet szinte mindenhol elérhető legyen. Emellett az ingyenes vízforrásokat és az ingyenes parkolókat is nagyon értékelik.

Az elmúlt öt évben ez a célcsoport jelentős növekedést mutatott, és egyre többen csatlakoznak a környezettudatos és mainstreem trendeket elutasító fiatalok szubkultúrájához. Becsléseink szerint ez a réteg már a lakóautósok kb. 20%-át teszi ki, és szinte mindenhol találkozni velük. Tíz évvel ezelőtt mi is ezt a célcsoportot képviseltük, de mára már a kényelemre többet figyelünk.

Vándorló távmunkás, digitális nomádok

Általában a párjával és kutyájával együtt utazik, fél vagy egy éves időtartamra tervezett utazással, és home office-ban dolgozik naponta. Általában csak 2-4 napot tölt egy településen, maximum egy hetet. Fontos számára az új kultúrák felfedezése, az élmények szerzése, az ideális időjárás, a közbiztonság, a 4G-s internet és az ingyenes ivóvíz elérése. Helyben általában a kiskereskedelmi egységeket, a vendéglátóhelyeket és a kulturális programokat látogatja meg, és a lakóautós parkolókat és szervizhelyeket használja, lehetőleg ingyenesen. Mi is a hasonló életformát folytatjuk, és azt tapasztaljuk, hogy ez a csoport lassan, de biztosan növekszik, főként a német nyelvterületeken és a skandináv régióban. Jelenleg csak körülbelül 10% – az arányuk, de az online munkák elterjedésével egyre többen próbálják majd ki magukat ebben a formában.

Biwakoló senior

Nagyon hasonlít a „Kempingező senior” csoporthoz, azzal a különbséggel, hogy nem kempingekben időznek, hanem ingyenes lakóautó parkokban, ahol a vízellátáson kívül más szolgáltatás nem áll rendelkezésre. Többségük nagy értékű (több tíz millió forintos), nagy méretű (7 méter feletti hosszú) lakóautókkal utazik, ezért a biztonság fontos számukra. Arányuk 30-40 % között lehet.

Alkalmi lakóautó bérlők

A bérlőknek is számos motivációja lehet a lakóautózásra. Sokan azért veszik igénybe a lakóautó bérlését, mert először tesztelik ezt az utazási formát, mielőtt vásárolnának egy saját autót. Mivel a bérlés ára nem alacsony (akkora összeg, amiért egy apartmant is lehetne bérelni), így a bérlők is fontosnak tartják a közbiztonságát.

Mivel általában pár hetes időtartamról van szó, legtöbbször a nyári szezonban, ezért a bérlők fogyasztási szokásai hasonlóak a nyaralókéhoz. Mi is így kezdtük, és az első bérlés után már biztosak voltunk benne, hogy a következő utunkat saját lakóautónkkal tesszük meg. És ezzel be is léptünk a biwakolók csoportjába.

Reméljük, a fenti cikk segített bemutatni nektek, hogy kik, miért és hogyan lakóautóznak.  A fenti csoportok természetesen keverednek, sokszor nem csak az egyik vagy másik csoportba tartozik egy-egy lakóautós család vagy társaság, sőt az évek múlásával akár egyik csoportból a másikba is vándorolhatnak a lakóautósok. Olyan ez, mint az evolúció, szépen fejlődik, alakul az évek múlásával. A lényeg, hogy ne maradjunk ki belőle!

A cikk szerzőjéről:

H. Horváth Orsolya turisztikai és marketing szakemberként dolgozott, főként települési és régiós turizmusfejlesztési és kommunikációs témákon, Hévíz és a Balaton térségében, mígnem egyszer gondoltak egy merészet és férjével lakóautós digitális nomád életformára váltottak. Az iroda 4 falát az út porára cserélve, egy év alatt körbeautózták Európa tengerpartjait, majd hazatérve még jobban belevetették magukat a lakóautózásba, saját kis családi lakóautó kölcsönzőt indítottak.

A Hello LakóAutó kínálatát elérheted weboldalunkon is: Hello LakóAutó

Kövesd a Hello LakóAutót itt is:

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük